Udělali jste si velké zásoby sušeného ovoce, část jste dokonce rozdali, ale stále vám ho hodně zbylo? Dobré bude vědět, jak sušené ovoce skladovat, abyste se z jeho chuti mohli radovat ještě dlouho po jeho usušení. Sušené ovoce si můžete dát místo chipsů u oblíbeného seriálu nebo ho použít do čaje. Podmínky jeho skladování nejsou náročné, je jen třeba je dodržet
Vlastní nasušené zásoby nebo koupené?
Nevíte, zda bude lepší si udělat vlastní zásoby nebo si koupit ovoce již nasušené? Pokud máte možnost, rozhodně zvolte první varianty. Sušení je ideální způsob, jak v ovoci ponechat vitaminy a další látky, které obsahuje. I když se sušením ztratí vitamin C, ostatní zůstávají, stejně jako minerály. Pokud začínáte se sušením doporučujeme zakoupit kvalitní sušičku na ovoce, jak vybrat nejlepší sušičky ovoce se dozvíte na webu susenedobroty.cz
Navíc, při sušení nebudete potřebovat nic jiného, jen ovoce samotné. Nemusíte přidávat cukr ani jiné suroviny a proto je sušené vhodné i pro ty, kteří si musejí hladinu cukru v krvi hlídat. Při sušení v ovoci zůstává také vláknina, která podporuje dobré trávení. Místo sladkostí tak zvolte raději ovoce, které si doma usušte.
Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodech, dnes ho najdete i jinde než ve zdravé výživě. Bohužel se do hotových produktů může přidávat cukr, který není žádoucí, co se týče zdravého stravování. Většina balení obsahuje také oxid siřičitý, který může vyvolat astma u osob, které jsou citlivější. Proto je lepší nasušit si ovoce doma, protože to není náročný proces, i když nevlastníte sušičku na ovoce.
Nasušit si můžete snad všechny druhy ovoce. Nejčastěji se ale suší jablka, hrušky, švestky, broskve nebo hroznové víno. Nasušit si ale můžete i banány, fíky nebo ananas. Sušené ovoce si můžete dát nejen v zimě místo sladkého, ale hodí se také do teplých kaší nebo jako sladidlo v dezertech. Pomocí sušeného ovoce si můžete také uvařit lahodný čaj. Navíc se nemusíte omezovat pouze na ovoce, ale suší se také mrkev nebo celer.
Jak sušit ovoce?
Sušením ovoce se sníží obsah vody, stanou se trvanlivými, ale zároveň v něm zůstanou veškeré zdravé složky, které potřebujeme. Díky sušení má ovoce stále výraznou chuť a může se tak srovnat s ovocem čerstvým. V každém případě je nutné používat na sušení ovoce, které je zdravé a není vidět žádná plíseň nebo jiné houby. Nepoužívejte ovoce, které je obouchané nebo jinak poškozené.
Ovoce je nutné umýt, očistit od nečistot a poté ho nakrájejte, nejlépe na tenké plátky. Někdo nechává sušit větší kusy, je ale nutné počítat s tím, že to bude trvat delší dobu. Hroznové víno můžete nechat jak je, ale někdo ho krájí na poloviny. Fantazii se meze nekladou. Čím budou plátky nebo kousky ovoce menší, tím rychleji se vysuší a budou šťavnaté. Pokud máte ovoce hodně, může se stát, že při jeho krájení může dužina zhnědnout. Tomu můžete zabránit jednoduchým trikem – připravte si vodu s několika kapkami citronové šťávy a nakrájené kousky do ní vkládejte.
Samotné sušení už je velmi jednoduchá záležitost. Sušit můžete v již zmiňované sušičce na ovoce, nebo na topení. Vhodné je také použití trouby. Nakrájené kousky můžete dávat na plech, pečící papír nebo rošty, ale vždy pouze v jedné vrstvě. Poté zbývá jen nastavit správnou teplotu na sušení. Horko nad 85 stupňů by zničilo vitaminy, ale většina ovoce se suší při teplotě 30-50 stupňů. Dobře usušené ovoce poznáte podle toho, že je vláčné, ohebné a nejsou na něm vidět žádné vlhké kousky. Pokud si nejste jistí, kousek ovoce rozkrojte a zmáčkněte. Pokud se neobjeví žádné kapky, ovoce máte usušené.
? Tip: kupte si sušené ovoce na Nutsman.cz.
Kde skladovat nasušené dobroty?
Když už máte ovoce nasušené, je nutné ho uložit na správném místě. Takové místo by mělo být hlavně suché, protože jakmile ovoce navlhne, tak začne plesnivět a budete ho muset vyhodit, což by byla velká škoda. Když otevřete nádobu s ovoce, pořád by mělo být ohebné a pružné.
Na uskladnění používejte pouze nádoby, které jsou dobře uzavřít. Zkusit můžete také plátěné zdrhovací pytlíky. Prostor by měl být větrané a jak jsme uvedli, bez vysoké vlhkosti. V obchodech najdete i speciální sáčky, které můžete otevřít a zavřít kolikrát chcete.
Pravidla skladování
Při skladování musíte dodržovat určitá pravidla, abyste si ovoce mohli vychutnávat několik měsíců. Jedině tak docílíte toho, že bude ovoce pořád šťavnaté a bez plísně.
1. Teplota
Sušené ovoce udržujte v místnostech, které mají teplotu maximálně 15 stupňů. Vlhkost by neměla přesáhnout 70 %, ale v případě nutnosti můžete teplotu zvýšit až na 20 stupňů. Sušené ovoce nemá rádo kromě vlhkosti ani teplo, proto ho nechte na suchém místě, kde bude ideální chladno.
Jestli nemáte takovou místnost, ale chcete mít ovoce po ruce, můžete ho nechat v kuchyni. Dejte ho ale do skříně, kde bude tmavé prostředí. Jedině tak si ovoce uchová své vlastnosti, pro které jste ho sušili. V blízkosti ovoce by neměly být žádné spotřebiče, které by mohly vydávat teplo. Stejně tak ovoce nesmí stát u rychlovarné konvice nebo sporáku. Do nádob, i když jsou dobře zavřené, se mohou dostat výpary z vaření a ovlivnit nejen chuť ovoce.
2. Nádoba
Sušené ovoce skladujte pouze v nádobách, které jsou suché a jdou dobře uzavřít. Vhodné jsou keramické nebo dřevěné nádoby. Ale všechny nádoby musí mít víčko, které ochrání před vlhkostí, škůdci nebo právě výpary z okolí. Pravidelně kontrolujeme, jestli je nádoba správně zavřená.
3. Vše musí být oddělené
Máte spoustu druhů ovoce a nevíte, jestli je můžete skladovat dohromady v jedné lahvi? Zkušené ženy, které nesuší poprvé, vědí, že každý druh ovoce by měl mít svou vlastní nádobu. Je to pravidlo, které je důležité dodržovat, protože i když se rozhodnete smíchat v pokrmu více druhů ovoce, vždy je potřeba je mít zvlášť. Nezapomeňte si nádoby popsat, můžete si napsat název ovoce a datum sušení. Tak snadno poznáte, které zrovna potřebujete.
4. Pravidelná kontrola
Pokud se rozhodnete ovoce sušit doma, je nutné sledovat nejen proces sušení, ale také musíte kontrolovat kvalitu ovoce i poté, co ho máte uskladněné. Proto jednou za čas vysypte sklenice s ovocem a vyberte kousky, které nejsou vhodné ke konzumaci. V létě můžete nechat ovoce sušit na slunci, ale použít můžete také troubu. Některé druhy ovoce můžete dokonce dát do mrazáku a poté je nechat znovu sušit. V ledničce skladujte pouze sušené švestky. Pokud vidíte plesnivé ovoce, vyhoďte celý obsah sklenice.