Hledej
Hledej

Jak vybrat jídelní stůl

V mnoha zemích se lidé u jídelního stolu setkávají pravidelně, u nás je trend spíše opačný. Ráno většinou vstává každý v jinou dobu a nasnídá se mezi dveřmi nebo až ve škole či v práci. Oběd si dá mimo domov a večeří u počítače nebo televize. U stolu se tak celá domácnost sejde pouze o víkendu, a to ještě ne pravidelně. Z toho důvodu nemusí být jídelní stůl dominantou bytu a zabírat cenný prostor.

Přehled základní parametrů

Při nákupu online se zaměřte na použité materiály, rozměry a design stolu. Při nákupu v kamenném obchodě můžete zkontrolovat kvalitu konstrukce, stabilitu a pevnost stolu. Také je dobré vyzkoušet stůl spolu se židlemi, na kterých u něj budete sedět. Jen tak zjistíte, jestli má správnou výšku a jestli máte dostatek místa na nohy. U rozkládacího stolu si také dobře prohlédněte a vyzkoušejte způsob i snadnost rozkládání a stabilitu stolu po rozložení.

Jídelní stůl Socrates. Klikněte na obrázek a podívejte se na něj v e-shopu

Jak je to s rozměry stolu?

Rozměr jídelního stolu vybírejte podle počtu pravidelných strávníků a prostoru, kde bude stát. Výška stolu by se měla pohybovat mezi 72 až 78 cm. Pokud sedí dvě osoby naproti sobě, musí být šířka stolu alespoň 80 cm. Vzdálenost mezi nohami stolu pro jednu osobu je minimálně 65 cm, pro dvě osoby alespoň 98 cm. Jestliže budou sedět dva lidé vedle sebe, měl by mít každý kolem sebe minimálně 60 cm, komfortem je však 80 cm.

Rozměry stolu volte i podle toho, jak budou strávníci u stolu sedět. Každý potřebuje alespoň minimální prostor pro stravování, takže délku a šířku stolu volte podle udávaných požadavků. Minimální prostor u stolu pro jednoho člověka je podle nových antropometrických měření 55 × 40 cm, optimum je pak 60 × 52 cm.

Rozměry stolové desky podle počtu sedících osob

Stoly čtvercové

  • pro dvě osoby 80 × 80 cm

Stoly obdélníkové

  • pro čtyři osoby 120 × 80 cm
  • pro pět osob 170 × 85 cm
  • pro šest osob 200 × 80 cm

Stoly kruhové (průměr stolové desky)

  • pro jednu až dvě osoby 75 cm
  • pro dvě osoby 85 cm
  • pro tři osoby 95 cm
  • pro čtyři osoby 105 cm
  • pro další dvě osoby připočítejte 25 – 30 cm

Design stolu

Nejčastěji se používají stoly obdélníkové, protože jsou nejméně náročné na prostor. Stoly čtvercové, kruhové a oválné budí dojem svátečnosti. Čtvercové stoly jsou často menších rozměrů a jsou určeny do malých prostor. Nejméně používané jsou stoly oválné. Spolu s kruhovými jsou totiž hodně náročné na prostor, takže je využijete spíše při zařizování samostatné jídelny a větších interiérů.

Jídelní stůl L31. Klikněte na obrázek a podívejte se na něj v e-shopu

Stoly mají nejčastěji čtyři nohy, mohou jich však mít i více či méně. Kruhové stoly často mají jen jednu středovou nohu. Zde dávejte pozor na to, aby měly dostatečně velký podstavec kvůli zajištění stability stolu. Oblíbené jsou stoly bez lubů, ale v takovém případě si dobře ověřte pevnost konstrukce. Luby totiž dodávají stolu potřebnou pevnost. Designovým prvkem mohou u stolu být i trnože, které zvyšují celkovou pevnost konstrukce.

Z čeho se stoly vyrábí

Nejčastěji v obchodech naleznete stoly s laminovanou nebo dýhovanou stolovou deskou a masivní konstrukcí. Lamino je levné, odolné a věrně imituje kresbu dřeva. Dýha je o něco dražší a náročnější na údržbu. Stoly s deskou z masivu jsou oblíbené proto, že dřevo má svou vůni, kresbu, barvu a je příjemné na omak. Díky kvalitní povrchové úpravě je masiv odolný a snadno udržovatelný.

Často se používá i skleněná stolová deska. Vypadá moderně, snadno se čistí, ale na povrchu zůstávají otisky. Navíc je na omak chladná, takže může během stolování studit do rukou. Někomu může vadit i to, že při stolování vidí nohy strávníků. Proto je mnohdy lepší sklo pískované nebo leptané. Sklo je jako dělané do malých prostor, protože působí subtilně a opticky splývá s prostorem. Sklo a dřevo se kombinuje i s plasty a kovy.

Konstrukce

Při nákupu v kamenném obchodě otestujte stabilitu stolu a prohlédněte si luby stolu a jejich dostatečnou masivnost. Zkontrolujte i způsob upevnění nohou a pevnost použitého kování. Věnujte dostatečnou pozornost povrchovému dokončení, aby byl nábytek dostatečně odolný především vůči kapalinám a mechanickému poškození.

Vyzkoušejte si, zda se ke stolu při sezení na židli pohodlně přisunete, zda je nábytek dostatečně stabilní a jestli není příliš těžký. U rozkládacích jídelních stolů je na vás, který způsob rozkládání si vyberete. U některých mechanismů je přídavná deska součástí stolu, u jiných ji musíte skladovat mimo jeho konstrukci (třeba v komoře). Počítejte s tím, že čím snadnější je způsob rozkládání, tím bývá stůl většinou dražší.

Z hlediska stability stolu po rozložení je vhodný takový způsob rozkládání, kdy je konstrukce stolu dělená na poloviny a při rozkládání se tak spolu se stolovou deskou pohybují i nohy. Přídavné desky neopouští půdorysně konstrukci stolu, takže těžiště zůstává stále v jeho středu. U tohoto způsobu také většinou po rozložení získáte větší jídelní plochu.

Kde dobře vybrat?

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Menu