Obdivujete práci mistrů sládků? Staňte se jedním z nich. Díky sadám pro domácí vaření piva si lahodný mok připravíte sami, bez velkých investic a snadno.
Homebrewing: Jak na domácí vaření piva?
Tohle doma raději nezkoušejte? A což takhle raději: udělej si sám. Mistrovství českých sládků sice obdivujeme po celá staletí a pivo je naším národním nápojem, nic se ale nevyrovná pocitu dobře odvedené práce z vytvoření vlastního, doma uvařeného piva. Takového, jaké si můžete snadno připravit i vy.
Že jste se při představě vaření vlastního piva orosili jako půllitr s milovaným zlatavým mokem? Není se čeho bát, s využitím sad pro domácí pivovarnictví není celý proces ani zdaleka tak složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Takzvaný homebrewing má sice delší tradici v zahraničí a v takových Spojených státech amerických se dokonce první květnovou sobotu slaví den domácího vaření piva, i z hlediska českého zákona jde ale o plně legální věc. V každé domácnosti může být ročně uvařeno až 2000 litrů piva, které nepodléhá spotřební dani.
Tip: pořiďte si domácí výčep!
Při homebrewingu narazíte na nespočet nástrojů a surovin, které proces zjednodušují. My se zaměříme na výrobu s pomocí sad pro domácí vaření piva. V těch naleznete vše potřebné a řízný nápoj, za který by se nestyděl lecjaký pivovar se staletou tradicí, uvaříte i bez větších finančních investic. Cenu za jedno domácí pivo lze srazit k 10 Kč. Zlatý český ručičky nám byly naděleny do kolébky, stačí k nim přidat trochu času a trpělivosti. Jen ta odměna na konci v tomto případě nebude sladká, ale příjemně hořká.Tak vzhůru do toho; v dalších odstavcích si představíme úplné základy vaření domácího piva.
Voda na vaření piva – berte, co dům dá
Bez vody není život, bez vody není ani pivo. Při homebrewingu zřejmě nikdo z nás nebude mít přístup k cenným hlubinným zdrojům, které pomáhají určovat charakter nejlepších piv. Avšak nermuťte se a raději se připravte na rmutování coby jeden z procesů pivní výroby. Bohatě si totiž vystačíte s vodou, která vám doma teče z kohoutku.
Různé stupně tvrdosti jsou spojovány s různými druhy piv, například měkká plzeňská voda je ideální pro světové proslulé ležáky. Vy však vaříte domácí pivo a proto se vaší pivovarskou vodou stane ta, kterou vám váš dům také nadělí. Připravte si jí dostatečné množství a nechte ji jeden den odstát v otevřené nádobě, tak z ní vyprchá chlor. Pokud vás tlačí čas, vodu převařte, dbejte však na to, aby ve varu vydržela alespoň 5 minut.
Domácí vaření piva – suroviny
Voda je připravena, a co dál? Při homebrewingu lze v zásadě postupovat třemi způsoby: kompletním postupem s ručním zpracováním surovin, jednodušším využitím sladových výtažků a pak také vůbec nejjednodušším využitím polotovaru v podobě mladinových koncentrátů. Právě tento postup lze všem začínajícím domácím sládkům vřele doporučit, kýženého výsledku tak dosáhnete rychleji, levněji a bezstarostněji – i díky tomu, že tyto koncentráty jsou deklarovány jako potravina a samy o sobě neobsahují alkohol.
Mladinové výtažky připravují profesionální pivovary, do vašeho domácího pivního království dorazí koncentrát zbavený vody. Vaším úkolem je vodu do mladiny vrátit, přidat kvasnice a kvasné cukry a, světe div se, nechat kvasit. V závěrečné fázi se ještě do piva přidávají fermentační dropsy, které pomáhají s napěněním zlatavého moku. Výčet surovin pro homebrewing tak není o moc delší než ten, se kterým vyrazíte do obchodu kvůli přitlučení poličky ke zdi. Skvělou zprávou je, že veškeré suroviny jsou k mání v kompletních sadách, takříkajíc pod jednou střechou – respektive v jednom balení.
Potřeby pro domácí vaření piva, příslušenství
Pořízením domácí sady máte z poloviny vyhráno i v oblasti příslušenství pro homebrewing. Na českém trhu dostupné sety totiž mimo jiné obsahují také fermentační nádobu s vypouštěcím ventilem a odkalovačem. Ta je všem domácím sládkům neocenitelným pomocníkem, alternativou může být dostatečně velký a ideálně také nerezový hrnec.
V sadách naleznete také další pomůcky, od míchadel přes kvasnou zátku, teploměry či hustoměry až po praktický vypouštěcí ventil, s jehož pomocí pomocí pivo stočíte do lahví. A ano, také PET láhve a zátky jsou součástí sad. Prakticky jediné, co si tak musíte připravit po vlastní ose, je velká nádoba na ohřívání vody a samozřejmě také příslušný vařič. I rychlovarná konvice najde v určitých fázích homebrewingu své uplatnění, my se však nyní bavíme o desítkách litrů vody a tomu je třeba přizpůsobit objem nádoby. Na vašem uvážení pak je, zda místo sporáku raději nevyužijete varnou stolici na propan butan.
Nu a tou poslední potřebou pak je dobrá nálada a trpělivost. Domácím sládkem se může stát skutečně kdokoli, i při nejjednodušším postupu si však na svém prvním pivu pochutnáte až za několik dnů, spíše týdnů. Nemalý kus práce odvedete vy, pak je ale řada na samotném pivu a po staletí neměnných procesech zrání. Všechno má svůj čas a vaše pivo vás za každý přidaný den dozrávání odmění plnější a bohatší chutí. Pospíchejte proto pomalu a dbejte na čistotu a sterilitu prostředí i nástrojů – ten slavný den, kdy okusíte doma uvařené pivo, vás nemine. A bude stát za to. Na zdraví!
Sada na vaření piva doma – postup ve zkratce
- Příprava: Ve fermentační nádobě smícháme koncentrát s 3,5 litry horké vody a mícháme do rozpuštění. Po přidání kvasného cukru opět promícháme. Zalijeme převařenou vodou do požadovaného množství.
- Kvašení, fermentace: Při teplotě okolo 20 °C do fermentační nádoby přidáme kvasinky a promícháme, po třech minutách míchání zopakujeme. Fermentační nádobu uzavřeme, do víka vložíme kvasnou zátku (do poloviny zalitou vodou) a těsnění. Nádobu umístíme na místo se stálou teplotou, okolo 20 °C pro svrchní a okolo 13 °C pro spodní kvašení. Proces trvá zhruba 5 až 10 dní.
- Druhotné kvašení: Probíhá po stočení piva do lahví. Do plných lahví vložíme fermentační drops, až poté je zazátkujeme.
- Dozrávání: Uzavřené lahve necháme odležet na temném místě. Teplota by neměla přesahovat 20 °C. Tato fáze by měla trvat minimálně 10 dní, delší doba zrání je ku prospěchu věci.