Hledej
Hledej

Jak na domácí pivo – potřeby a pomůcky pro domácí vaření piva

Obdivujete práci mistrů sládků? Staňte se jedním z nich. Díky sadám pro domácí vaření piva si lahodný mok připravíte sami, bez velkých investic a snadno.

Homebrewing: Jak na domácí vaření piva? 

Tohle doma raději nezkoušejte? A což takhle raději: udělej si sám. Mistrovství českých sládků sice obdivujeme po celá staletí a pivo je naším národním nápojem, nic se ale nevyrovná pocitu dobře odvedené práce z vytvoření vlastního, doma uvařeného piva. Takového, jaké si můžete snadno připravit i vy.

Že jste se při představě vaření vlastního piva orosili jako půllitr s milovaným zlatavým mokem? Není se čeho bát, s využitím sad pro domácí pivovarnictví není celý proces ani zdaleka tak složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Takzvaný homebrewing má sice delší tradici v zahraničí a v takových Spojených státech amerických se dokonce první květnovou sobotu slaví den domácího vaření piva, i z hlediska českého zákona jde ale o plně legální věc. V každé domácnosti může být ročně uvařeno až 2000 litrů piva, které nepodléhá spotřební dani. 

Tip: pořiďte si domácí výčep!

Při homebrewingu narazíte na nespočet nástrojů a surovin, které proces zjednodušují. My se zaměříme na výrobu s pomocí sad pro domácí vaření piva. V těch naleznete vše potřebné a řízný nápoj, za který by se nestyděl lecjaký pivovar se staletou tradicí, uvaříte i bez větších finančních investic. Cenu za jedno domácí pivo lze srazit k 10 Kč. Zlatý český ručičky nám byly naděleny do kolébky, stačí k nim přidat trochu času a trpělivosti. Jen ta odměna na konci v tomto případě nebude sladká, ale příjemně hořká.Tak vzhůru do toho; v dalších odstavcích si představíme úplné základy vaření domácího piva.

Voda na vaření piva – berte, co dům dá

Bez vody není život, bez vody není ani pivo. Při homebrewingu zřejmě nikdo z nás nebude mít přístup k cenným hlubinným zdrojům, které pomáhají určovat charakter nejlepších piv. Avšak nermuťte se a raději se připravte na rmutování coby jeden z procesů pivní výroby. Bohatě si totiž vystačíte s vodou, která vám doma teče z kohoutku.

Různé stupně tvrdosti jsou spojovány s různými druhy piv, například měkká plzeňská voda je ideální pro světové proslulé ležáky. Vy však vaříte domácí pivo a proto se vaší pivovarskou vodou stane ta, kterou vám váš dům také nadělí. Připravte si jí dostatečné množství a nechte ji jeden den odstát v otevřené nádobě, tak z ní vyprchá chlor. Pokud vás tlačí čas, vodu převařte, dbejte však na to, aby ve varu vydržela alespoň 5 minut.

Domácí vaření piva – suroviny

Voda je připravena, a co dál? Při homebrewingu lze v zásadě postupovat třemi způsoby: kompletním postupem s ručním zpracováním surovin, jednodušším využitím sladových výtažků a pak také vůbec nejjednodušším využitím polotovaru v podobě mladinových koncentrátů. Právě tento postup lze všem začínajícím domácím sládkům vřele doporučit, kýženého výsledku tak dosáhnete rychleji, levněji a bezstarostněji – i díky tomu, že tyto koncentráty jsou deklarovány jako potravina a samy o sobě neobsahují alkohol.

Chmel Žatecký poloraný červeňák, foto domovarnik.cz


Mladinové výtažky připravují profesionální pivovary, do vašeho domácího pivního království dorazí koncentrát zbavený vody. Vaším úkolem je vodu do mladiny vrátit, přidat kvasnice a kvasné cukry a, světe div se, nechat kvasit. V závěrečné fázi se ještě do piva přidávají fermentační dropsy, které pomáhají s napěněním zlatavého moku. Výčet surovin pro homebrewing tak není o moc delší než ten, se kterým vyrazíte do obchodu kvůli přitlučení poličky ke zdi. Skvělou zprávou je, že veškeré suroviny jsou k mání v kompletních sadách, takříkajíc pod jednou střechou – respektive v jednom balení. 

Potřeby pro domácí vaření piva, příslušenství

Pořízením domácí sady máte z poloviny vyhráno i v oblasti příslušenství pro homebrewing. Na českém trhu dostupné sety totiž mimo jiné obsahují také fermentační nádobu s vypouštěcím ventilem a odkalovačem. Ta je všem domácím sládkům neocenitelným pomocníkem, alternativou může být dostatečně velký a ideálně také nerezový hrnec.

Maischfest sladový kotel, foto klarstein.cz

V sadách naleznete také další pomůcky, od míchadel přes kvasnou zátku, teploměry či hustoměry až po praktický vypouštěcí ventil, s jehož pomocí pomocí pivo stočíte do lahví. A ano, také PET láhve a zátky jsou součástí sad. Prakticky jediné, co si tak musíte připravit po vlastní ose, je velká nádoba na ohřívání vody a samozřejmě také příslušný vařič. I rychlovarná konvice najde v určitých fázích homebrewingu své uplatnění, my se však nyní bavíme o desítkách litrů vody a tomu je třeba přizpůsobit objem nádoby. Na vašem uvážení pak je, zda místo sporáku raději nevyužijete varnou stolici na propan butan. 

Nu a tou poslední potřebou pak je dobrá nálada a trpělivost. Domácím sládkem se může stát skutečně kdokoli, i při nejjednodušším postupu si však na svém prvním pivu pochutnáte až za několik dnů, spíše týdnů. Nemalý kus práce odvedete vy, pak je ale řada na samotném pivu a po staletí neměnných procesech zrání. Všechno má svůj čas a vaše pivo vás za každý přidaný den dozrávání odmění plnější a bohatší chutí. Pospíchejte proto pomalu a dbejte na čistotu a sterilitu prostředí i nástrojů – ten slavný den, kdy okusíte doma uvařené pivo, vás nemine. A bude stát za to. Na zdraví! 

Sada na vaření piva doma – postup ve zkratce

  1. Příprava: Ve fermentační nádobě smícháme koncentrát s 3,5 litry horké vody a mícháme do rozpuštění. Po přidání kvasného cukru opět promícháme. Zalijeme převařenou vodou do požadovaného množství. 
  2. Kvašení, fermentace: Při teplotě okolo 20 °C do fermentační nádoby přidáme kvasinky a promícháme, po třech minutách míchání zopakujeme. Fermentační nádobu uzavřeme, do víka vložíme kvasnou zátku (do poloviny zalitou vodou) a těsnění. Nádobu umístíme na místo se stálou teplotou, okolo 20 °C pro svrchní a okolo 13 °C pro spodní kvašení. Proces trvá zhruba 5 až 10 dní.
  3. Druhotné kvašení: Probíhá po stočení piva do lahví. Do plných lahví vložíme fermentační drops, až poté je zazátkujeme.
  4. Dozrávání: Uzavřené lahve necháme odležet na temném místě. Teplota by neměla přesahovat 20 °C. Tato fáze by měla trvat minimálně 10 dní, delší doba zrání je ku prospěchu věci.
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Autor:
Jarek Spáčil
Diskuse a zkušenosti

Menu