Automatické hrnce jsou stále oblíbenější, a nelze se divit. Podobně jako domácí pekárny nabídnou stále komplexnější službu a významnější pomoc s vařením. Víceúčelový rýžovar od Laubenu s názvem Low Sugar Rice Cooker 3000AT sice neumí všechno, co jiné multifunkční hrnce. Ale na rozdíl od nich vyhání cukry z rýže. Jak chutná rýže zbavená až 40 % cukrů a jakým pomocníkem v kuchyni je tento rýžovar? To jsem měla možnost zkoušet několik týdnů. Rovnou prozradím, že ke své spokojenosti.
Balení
Víceúčelový rýžovar Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000AT mi domů dorazil v balení přímo luxusním. Pevná papírová krabice s typickým Lauben designem. Proti poškození byl rýžovat chráněn polystyrenovými výplněmi, jak jinak než tvarovanými přímo pro rýžovar.
Součástí dodávky je vedle hrnce i vnitřní keramická nádoba, nerezové síto na vaření v páře, tvrdá plastová lžíce, odměrka, kuchařka s několika snadnými recepty a přívodní kabel (který je, na rozdíl od Lauben Sandwich Maker 3in1, dostatečně dlouhý, celých 100 cm).
Design a konstrukce
(filtrační konvice, napařovač, vysavač, sandvičovač, váha, masážní pistole)
Jako ostatní Lauben produkty, které jsme už měli možnost vyzkoušet, je i automatický hrnec od Lauben designově více než povedeným kouskem. Líbí se mi základní tvar kvádru, který je zjemněn zaoblenými hranami i rohy. Výsledek vyznívá mnohem luxusněji než klasické kulaté provedení.
Trochu mi vadí robustnost: hrnec zvenku vypadá, že bude „velkokapacitní“. Ale po otevření zjistíte, že nádobka bude pro maximálně 2 dospělácké porce (když vaříte „eintopf“). Při prvním otevření jsem byla malou nádobkou až překvapená.
Tip: mrkěte na další recenze produktů od Lauben.
O hrnec se nikdy nespálíte, jeho povrch je jen trošku teplý. A aby ne, při té robustnosti, s jakou byl jeho plášť navržen. Velikostní parametry jsou následující:
- rozměry (š x h x v): 24,5 cm x 27,5 cm x 20 cm
- hmotnost: 2,8 kg (s vnitřní nádobou i s nerezovým sítkem)
Pevné víko s možností odklopení až zmáčknutím tlačítka dává tušit, že hrnec bude umět víc, než co nabízí obyčejný model s poklicí. Výrobce se pečlivě věnoval tomu, jak zamezit přetékání. Dokonce i tehdy, když v hrnci připravujete masový vývar. A ten, jak známo, dost pění, alespoň první minuty varu. Díky vnitřní mírně přetlakové poklici, pojistce a odvodu přebytečné páry mi nic nepřeteklo, ani když jsem připravovala právě vývar.
Povrchová úprava rýžovaru je matná, černá a neskutečně chytá mastné otisky. Po prvním použití vypadal hrnec dost opatlaně. Počítejte s tím, že vás to pokaždé donutí otřít i celý povrch. Mastné otisky na tak designovém hrnci, to si prostě „nelajznete“.
Nožičky rýžovaru jsou protiskluzné, drží dobře. Celkově je hrnec lehký, čekala jsem mnohem větší tíhu, při té robustnosti, s níž je vyroben. Víko zdobí malý displej a dotyková tlačítka okolo něj. Proti displeji umístil výrobce stejně velké a také kruhové větrání. Tlačítko pro otevření hrnce najdete na přední straně, konektor pro elektrický kabel pak na pravém boku hrnce, úplně dole.
Varná mísa s keramickým povrchem je samozřejmě kruhová, výrobce ji doplnil o rysky s vyznačením objemu i maximálních hladin. Objem tu najdete v kelímcích (součást balení), rozpočítaných pro rýži, kaši. Nechybí ani vyzbačení hladiny vody pro vaření v páře.
Nerezové sítko má příhodně zabudovaná ucha, jsou sklápěcí a dobře se dají uchopit, i pokud máte rukavice. Nebo do nich zaháknete třeba vidličky, a s nimi vyndáte. I na sítku označil výrobce jednotky – pro porce. A nezapomněl ani na vyznačení kvality nerezu.
Vnitřní víko rýžovaru se dá snadno vyndat a omýt. Působí jako hliníkové, se silikonovou těsnící obrubou. S ním do myčky určitě ne. Samotnou vnitřní varnou nádobu i nerezový košík lze mýt v myčce, a hojně toho využívám. Zatím se myčka na keramickém povrchu nijak „nepodepsala“. A to už si myčkou prošel mnohokrát.
Objem a výkon
Pro vaření je výkon rozhodně dostačující. Izolační schopnost obalu hrnce bude jistě vysoká, vnitřní poklice se silikonovým okrajem je navržena tak, aby držela mikrotlak, tedy drobně vyšší, než je běžně ve vzduchu. K dlouhodobému udržení teploty dostatečné pro var pak stačí už jen drobné přihřívání.
- výkon uvádí výrobce 220V, 50/60 HZ, 605 W
- vnitřní varná nádoba má objem 3 litry – ale pozor, není využitelný celý!
- objem nerezového sítka cirka litr.
Pokud bych měla zařadit hrnec velikostně – komu se bude hodit, pak s ním můžete počítat, jste-li jednotlivec, dvojice, maximálně tři lidé v domácnosti. Chcete-li jej využívat jen jako rýžovar (ne na eintopfy a nebo vývary), vejde se sem i porce pro 4, max 5 dospělých osob.
Funkce
Funkcí celkem šest, podle jedné z nich se rýžovar jmenuje. Vedle funkcí nabízí automatický hrnec i další možnosti, například úpravu přednastaveného času vaření nebo odložený start. Ale k samotným funkcím:
- Slow cook – 45 minut
- Quick cook – standardní příprava rýže, 35 minut, nelze odložit start
- Polévka – 90 minut, lze prodloužit až na 3 hodiny nebo zkrátit na 60 minut (například u ryb)
- Kaše – 60 minut, lze prodloužit až na 3 hodiny
- Low Sugar rýže – 45 minut, vaří se v nerezovém sítku
- Zelenina – 55 minut, vaří se v nerezovém sítku
- Keep warm – dlouhodobé udržení teploty pokrmu akorát pro konzumaci.
Zastavme se u low sugar rýže, podle níž nese tento model svůj název. Jde o postup, kdy pára při vaření (dle slov výrobce, já to nemám jak ověřit) vytlačuje z rýže jednoduché cukry a pohltí je, uzamkne ve vodě ve spodní nádobě. Rýže tak získá nebývale nízký glykemický index. Jestli to funguje, netuším. Ale rýže vařená v sítku (low sugar) opravdu chutná odlišně, než když ji udělám jen ve spodní nádobě.
Obsluha
Extrémně snadná. Tím asi vystihnu vše. Několik základních tlačítek a k tomu displej. Jednotlivé díly hrnce do sebe dobře zapadají, nic se nemusí nastavovat, nebo někam složitě zapasovávat. I sundavací vnitřní víko lze snadno nasadit. Silikon je též z víka sundatelný, abyste omyli opravdu vše.
Tlačítka mohou na první pohled působit zmatečně, ale jde jen o zvyk. Jakmile pochopíte systém voleb a nastavení, obejdete se úplně bez manuálu. Stačí si to párkrát vyzkoušet.
Pro inspiraci přiložit výrobce stručnou kuchařku. Opravdu stručnou. Ale nevadí, internet je receptů plný, stačí je přepočítat na objem, který chcete v hrnci vařit. Především eintopfy. Díky nim neušpiníte v kuchyni téměř nic, jen nádobí k přípravě surovin.
Postřehy z používání
S multifunkčním rýžovarem naprostá spokojenost. Až na jediné: velikost. Do rodiny je potřeba větší model. Tento ocení dvojice a jednotlivci. Nebo sice čtyřčlenná rodina, ale jen pro přípravu příloh, nikoliv kompletních jídel (eintopfů).
Zkoušela jsem přiložený španělský recept, povedl se na výbornou. Skvělá byla lososová polévka, vývar králičí (ten jsem nechala „táhnout“ 3 hodiny), kaše, dušená zelenina s bramborami zjemněná smetanou, i přílohová zelenina z páry. Skvělá je možnost přípravy celého pokrmu najednou, odložený start i možnost přizpůsobit si délku programů (ikdyž jen u některých). „Keep warm“ sice není žádnou novinkou, ale oceňuji, že ho tu výrobce nechal.
Low sugar rice chutná trošku jinak. Věřím, že kdo si hlídá cukry, právě u rýže tuhle funkci dobře využije. Když rýži smícháte s tukem (maso, olej, semínka, ořechy, mléčné výrobky), její glykemický index snížíte (pro tělo) ještě víc.
Ovládání hrnce je snadné, elegantní – jen si na ně musíte zpočátku přijít. Ale manuál přesně vysvětlí, co a jak nastavit. Po dovaření se hrnec nevypne (ani když nemáte nastaveno udržování vyšší teploty – keep warm). Jen se uvede do výchozího stavu se zapnutým displejem. Vypnete jej pouze vyndáním ze zásuvky. Stejně tak zapnete.
Od doby, co hrnec mám, ho používám pravidelně. A absenci hlavního tlačítka vypínání jsem vyřešila tak, že v zásuvce zůstal kabel (zásuvka je hůře přístupná). A hrnec pak jen připojím.
Někdy jsem postrádala změnu času vaření. Třeba kaše se podle receptu od Lauben vaří 10 – 15 minut. Jenže s programem na kaši se nedá dostat pod minut 60. Tady se úmysl nepotkal s realizací. U polévek bych ocenila interval delší, klidně i 5 hodin. Jsem zvyklá táhnout vývary i půl dne. Tady opakuju za sebou dva programy vaření, ale musím na to myslet…

 
                        














Jen skoda ze po par pouzivanich vnitrni nadoba rezavi…
Rezaví? Tak to musíte mít smůlu na vadný kus. Já mám rýžovar stále, vaříme v něm minimálně dvakrát do týdne, a myju vnitřní nádobu jedině v myčce. A drží. Jen zvenčí jsem si ji oťukla, ale jinak je naprosto v cajku, a i nepřilnavá vrstva je stále nepřilnavá, přestože v myčce byla už nesčetněkrát. Které místo rezaví, když je na tom keramika?