S nějakým jedlým olejem přijde v kuchyni do styku každý. Ať už smažíte na pánvi, nebo si dáváte rybičky z plechovky. Co se ale udělat s olejovým odpadem? Ekologické řešení je odevzdat jej do kontejneru. Ano, čtete správně, v mnoha městech už najdete i popelnice na použitý jedlý olej
Proč olej třídit? Ve velkých městech, kde tuk často končí v odpadech, umí pěkně zavařit při údržbě kanalizační sítě. Například v roce 2017 přispěly tuky k vytvoření tukové hroudy o hmotnost 130 tun v londýnské kanalizaci. Jde o tak častý jej, že má již i vlastní jméno – tukovec. Z toho londýnského nakonec vyrobili 100 hektolitrů bionafty.
Co vše se dá do zmíněných popelnic odnést? Možná se to nezdá, ale olej je opravdu skoro všude. Třeba nakládané hermelíny. Nebo sušená rajčata. Ostatně mnoho nakládané zeleniny je naložené v jedlém oleji. Zmiňoval jsem už populární rybičky. Někdo olivový olej, v němž často jsou, rozmíchá s masem, jiný jej slije pryč.
Odevzdat ale můžete i výpeky z masa. Ty obsahují klidně i 50% tuku.
Už tedy víte, kde všude se zbytkový olej v kuchyni bere. Co s ním dál?
Pokud jde o olej z tepelné úpravy, rozhodně vždy počkejte, až vychládne. Při manipulaci by mohlo něco ukápnout a popáleniny oleje jsou bolestivé. Jakmile je olej studený, slijte jej s pomocí trychtýře do PET lahve, kterou na konci pevně uzavřete.
Nepoužívejte skleněné lahve. Ty by se mohly rozbít a olej vyteče tam, kam nemá.
Jakmile je PET lahev plná, stačí si najít na mapě olejových popelnic tu nejbližší a lahev odnést.
A co se stane s olejem pak? Projde recyklačním procesem. Během něj se pročistí, zbaví kousků jídla i vodní složky a jde k dalšímu zpracování. Nakonec skončí třeba jako biopaliva druhé generace. Pozor, nepleťe si tato paliva s řepkovou záplavou na našich polích.
Nenašli jste ve svém okolí popelnici na olej? Zkuste oslovit radnici v místě, kde bydlíte. Kontejnery provozuje soukromá firma, která se s vedením obce dokáže dohodnout.