Hledej
Hledej

Jak čistit potah z omyvatelné textilie?

Omyvatelná textilie je utkaná z vláken potažených speciálním mikrofilmem, který k nim nepropustí žádné tekutiny ani nečistoty. Díky této ochraně z látky lehce odstraníte jakoukoliv nečistotu. Čalouněný nábytek tak bude vypadat jako nový mnohem déle, než když by byl čalouněný běžnou látkou.

Použijte:

  • vlažnou vodu
  • mýdlový roztok
  • papírovou utěrku
  • savý bavlněný hadřík
  • alkoholové čistidlo ve spreji

Nepoužívejte:

  • silné čističe na bázi rozpouštědel
  • ostré předměty

Jakýkoliv čistič nejprve vyzkoušejte na malém a málo viditelném místě, jestli nezpůsobuje poškození materiálu. Až poté ho použijte na celý nábytek. Při jeho použití se řiďte návodem od výrobce.  Zabráníte tak případnému poškození nábytku.

Jak vyčistit skvrny a jiné znečištění

Tekutiny (třeba červené víno, kávu nebo džus) nejprve vysajte papírovou utěrkou. Poté na ušpiněné místo nalijte malé množství vody a savou látkou skvrnu krouživým pohybem vytřete. Nakonec nechte vyčištěnou část čalounění dobře vyschnout.

Při potřísnění pohovky lepkavou nečistotou (zmrzlina, kečup, tatarka, čokoláda) seberte cákanec či hromádku lžičkou bez tlaku na látku, nalijte na místo čistou vodu nebo jemný mýdlový roztok a odsajte tekutinu papírovou utěrkou. Postup opakujte tak dlouho, dokud flek úplně nezmizí. Nakonec nechte vyčištěnou část čalounění dobře vyschnout.

Na inkoustové skvrny (fixy, propisky, plnicí pera) nalijte čistou nebo mýdlovou vodu, odsajte ji pomocí papírové utěrky, znovu polijte místo trochou vody a savou látkou krouživým pohybem skvrnu vytřete. Vyčištěnou část čalounění nechte dobře vyschnout.

Suché nečistoty (prach, cigaretový popel, prášky) vysajte z potahu vysavačem. V žádném případě je nenamáčejte vodou.

Některé fleky dostanete z omyvatelného potahu také pomocí školní gumy nebo alkoholového čistidla ve spreji. Nikdy nepoužívejte silné čističe na bázi rozpouštědel, unikátní povrch omyvatelné textilie jimi snadno zničíte.

Více o omyvatelných textiliích

Omyvatelné textilie s mikrofilmovým potahem se často používají pro výrobu zdravotnických pomůcek, jako jsou chirurgické plátna, operační roušky a obvazy. Tyto materiály jsou také vhodné pro použití v průmyslových odvětvích, jako je potravinářství a zpracování chemikálií, protože jsou snadno omyvatelné a dezinfikovatelné.

Mikrofilmový potah chrání textilii před pronikáním kapalin a nečistot a zároveň umožňuje průchod vzduchu, což je důležité pro pohodlí uživatele. Tyto textilie jsou také odolné vůči opotřebení a mají delší životnost než textilie bez mikrofilmového potahu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Menu