Připáleniny odstraňte solí, octem nebo zubní pastou. Vsaďte na osvědčené babské recepty
Znáte jistě situaci, kdy vrcholí příprava rodinného oběda, do toho zazvoní telefon a vy na chvíli ztratíte pozornost. Vaříte a najednou za doprovodu nepříjemného zápachu pálíte. Podobná nehoda se vám může stát i při žehlení. Jídlo je obvykle na vyhození, ale někdy se dá ještě zachránit, stejně jako žehlené prádlo a oděvy. Připálený hrnec, pánev nebo žehličku navíc musíte vyčistit.
Ostré předměty na odstranění připálenin raději odložte
Použití ostřejších kovových předmětů, drátků nebo špachtlí je pro kovové i keramické plochy velkým rizikem. Vsaďte proto raději na zkušenosti našich maminek a babiček. Moderní typy žehliček mají natolik nepřilnavé povrchy, že připečení látky je obtížné. Nerezový žehlicí plát se můžete pokusit vyčistit několika způsoby.
Přiškvařený kousek látky se snažte odstranit co nejdříve „za tepla“ tupou stranou nožíku. Pak dejte na hadřík trochu zubní pasty a jemně čistěte. Rozehřátou žehličkou můžete také přejíždět přes hadřík, namočený do octa. Podložte si jej přitom ručníkem, abyste nezašpinili žehlicí prkno. Stejně využijte jemně mletou sůl, nasypanou na hadru nebo novinách. U napařovacích žehliček dejte ale pozor, abyste ocet ani sůl nedostali do jejích otvorů.
U moderních žehliček na experimenty s domácími zdroji raději zapomeňte. Čistěte je doporučenými přípravky. Speciální čisticí prostředek stojí kolem 40 Kč, ale zjistěte si, jestli se hodí právě pro ten váš typ. Při neúspěchu zajděte do autorizovaného servisu.
Nečistoty naleptejte vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů
Připálili jste jídlo na sporáku se sklokeramickou deskou? Nesahejte po ostrých předmětech a také nechte v šuplíku drátěnku na nádobí. Vezměte si houbičku se saponátem nebo speciální škrabku na keramický povrch. Nečistoty předem naleptejte i vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů. Obyčejný sporák vyčistěte opatrně tekutým pískem. Pokud to nepůjde, nalijte na skvrny ocet a nechte jej pár hodin působit. Pak si už vystačíte jen s houbičkou.
Připálený pekáč dobře vyčistíte vodou s octem. Nalijte ji do nádoby a zahřejte asi 15 minut, horká pára odmastí vše. Hrnec s nečistotou zasypte vrstvou pracího prášku, zalejte jej asi do třetiny vodou a pár minut povařte. Připáleniny pak otřete houbičkou na nádobí a hrnec dobře vymyjte octovou vodou. Nebude se vám tak do jídla míchat svěží vůně na praní.
Připáleninu odstraní i silný solný roztok, který přejde v hrnci varem
Urputně držící připáleninu zkuste zlikvidovat silným solným roztokem. Část nečistot odstraňte bez násilí mechanicky, nalijte do nádoby vodu a uveďte ji do varu. Postupně do vody nasypte klidně i kilo soli a neustále míchejte. Pak odstavte asi na jeden den, poté znovu povařte. Nečistotu stáhněte plochou vařečkou a nádobí pak umyjte běžným způsobem.
Spálenina v kastrolu vás přestane zlobit s použitím rebarbory nebo šťovíku. Pokrájenou bylinu dejte do vody ve špinavém kastrolu, ohřejte ji a nechte působit přes noc. Babičky používaly také černý čaj s trochou soli, který nechaly v hrnci před mytím 24 hodin odstát. Výborně pomáhá i prací soda, rozpuštěná a převařená ve vodě. Stejně působí i kypřicí prášek do pečiva, ale pozor, rád vykypí.
Den odstátý černý čaj s trochou soli je také dobrým likvidátorem připálenin
Pánve a hrnce babičky čas od času omyly horkým roztokem vody a sody na praní. Dělejte to také, nádobí bude jako nové. I starší nádobí se vám bude líbit, když je občas vytřete kašičkou z jedlé sody a vody. Od tuku špinavé obklady kolem sporáku pak umyjte nejlépe silným teplým roztokem sody a poté opláchněte octovou vodou.
Výborný čisticí koncentrát je soda s citronem a vodou
Šetrnější metody bez použití chemikálií využijte i u připálené trouby. Smíchejte obyčejnou jedlou sodu s citronovou šťávou a vodou a dostanete výborný čisticí koncentrát. Dáte s ním do pořádku i mikrovlnku. Mastnotu na stěnách trouby uvolněte postupným ohříváním vody v misce, do které dejte pár koleček citronu i s kůrou. Nečistotu pak jen setřete houbičkou nebo hadříkem.
Bez velké námahy zlikvidujete čerstvé připáleniny zahřátou solí. Těsto vám překypí například při pečení bábovky. Solí ihned vydatně posypte zasažené místo. Nechte troubu vystydnout, připálenou skvrnu odstraňte kartáčkem a otřete mokrým hadříkem. Ušetříte si zdlouhavé drhnutí. Zajímavým tipem je Coca-Cola, která vám po zahřátí pomůže také odstranit připečené zbytky v nádobách.
Nenechte v troubě mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat
Nejjednodušší pro udržování čisté trouby je nenechat případnou mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat. Po vychladnutí ji proto důkladně vytřete a nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Čerstvé připáleniny na stěnách a roštech potřete hadrem nebo houbičkou namočenou v octu. Rozehřejte pak troubu přibližně na 160 stupňů a po vychladnutí můžete snadno čistit. Pravidelně troubu myjte směsí horké vody a octa v poměru 1:1 s troškou saponátu na nádobí.
Připálené jídlo vám pomůže „vyspravit“ mrkev, chleba nebo korková zátka
Připálené nádobí je otrava, ale co s připáleným jídlem? Dušený pokrm v hrnci zkuste postavit na čtvrt hodinky do dřezu se studenou vodou. Jídlo pak dejte do čistého hrnce, chladový šok by měl pachuť odstranit. Pohltí ji i mrkev, korková zátka v sítku na koření nebo krajíc chleba. V čistém hrnci jídlo s těmito pomocníky povařte. Nasají pach, proto je musíte po použití vyhodit.
Podle dalšího babského receptu vyklopte připálené jídlo do nádoby a přikryjte ji mokrou utěrkou. Po pár minutách ji vyměňte a opakujte až do vymizení zápachu. Jen málo připálenou rýži vylepšete tím, že ji hned odeberte, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizí, stejně jako při krátkodobém pokrytí rýže v hrnci několika krajíci chleba.
Připálenou omáčku pečlivě sceďte a povařte v ní bramboru nebo bílý chléb
Častou nehodou je připálení omáčky, kterou musíte přecedit do nového hrnce. Pachuť částečně zneutralizujte bramborou nebo bílým chlebem, které v omáčce 10 minut povařte, sceďte a poté vyjměte.