Otestovali jsme, jak mele ruční mlýnek kávy Hario Mini Mill Slim

Při přípravě dobrého espressa z pákového kávovaru se neobejdeme bez mlýnku na kávu. A pokud chystáte kávu jen pro svou rodinu a nepotřebujete mlýnek do větší kanceláře, je levnější, ovšem i efektnější variantou mlýnek ruční. My jsme si vyzkoušeli ruční mlýnek kávy Hario Mini Mill Slim a už teď vám můžete říci, že spokojenost je velká.

Balení

Mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim dostanete ve velmi pevné papírové krabičce s fotkou mlýnku na přebalu. Vevnitř je samotný mlýnek, klička a také návod na použití. Je sice stručný, avšak dobře pochopitelný.

Mlecí kameny jsou keramické

Ruční mlýnek Hario Mini Mill Slim má keramické kameny s možností regulace na čtyři stupně jemnosti mletí. Z nich:

  • první (nejjemnější) je určen pro „turka“ nebo překapávanou kávu
  • druhý a třetí jsou určeny pro espresso z kávovaru
  • čtvrtý je nastaven pro tzv. frenchpress, tedy kávu v konvici s jemným sítkem, kterým přitlačíte lógr ke dnu.

Nastavení hrubosti mletí je snadné, stačí odšroubovat nádobku pod mlýnkem a ze spodní strany mlýnku otáčet mlecím kamenem (pomocí vytvarovaného úchytu) do polohy jemnosti mletí, kterou potřebujete). Máte tak zaručen vždy správný výsledek a dobrou kvalitu umletí díky keramice od japonské sklářské firmy.

Hrubost mletí se zvětšuje s otočením doprava. Jen je potřeba dát pozor, abyste přednastavené čtyři otáčky nepřesáhli. Mohli byste si polohu kamenů rozhodit. Otáčením doleva se jednak snižuje hrubost mletí a jednak rozšroubovává celý mlecí mechanismus. Víc uvidíte dole ve videu.

Rozměry přesně do ruky – Mini Mill Slim je opravdu slim

Takže ho dobře udrží v ruce i žena s drobnější rukou. Klasický a širší mlýnek, který firma Hario u nás také nabízí, bude pro ženu asi hůře uchopitelný. S modelem Slim ale nebude mít problém nikdo. Parametry mlýnku Slim jsou následující:

  • rozměry: (š x h x v): 150 x 72 x 220 mm
  • hmotnost: 200 g
  • kapacita násypky: 24 g

Mlýnek je převážně plastový, tělo je z polypropylenu, násypka, kam odpadává pomletá káva, je z methakrylátu. Hřídlo a rukojeť jsou nylonové, no a kameny keramické. Zbylé části jsou kovové.

Vyber cenu na Heuréce

Rukojeť sundáte, takže mlýnek zabere málo místa

Rukojeť mlýnku lze snadno vyjmout, takže pro skladování je ještě více slim, než vypadá na obrázku. Vhodný je díky tomu i na cesty. Vše u sebe pevně drží, mlýnek se vám jen tak neotevře a nic se prostě nevysype. Rukojeť je poměrně dlouhá a dobře tvarovaná, mletí i díky ní jde celkem snadno.

Celý mlýnek jde kompletně rozebrat a vyčistit

Nespornou výhodou mlýnku je fakt, že ho snadno rozeberete do poslední součástky. Vše lze vymýt a zase snadno složit. Mlecí kameny jsou kónické a pečlivě opracované, takže je zpět k sobě zasadíte bez potíží. Vše do sebe zapadne, jak má.

Díky průhledné násypce s piktogramy vždy vidíte, kolik máte namleto

Mlýnek má průhlednou plastovou nádobku, kam odpadává pomletá káva. Na nádobě je i odměrka množství namleté kávy na 1 a 2 šálky. Už jsme v něm ale najednou namleli kávu na čtyři v podstatě plnohodnotné kávy. Jen bylo potřeba trochu ruční práce.

Z mlýnku rovnou do páky

Co jistě také oceníte, je rozměr hrdla násypky, kam mletá káva odpadává. Přesně se totiž vejde do filtru v páce kávovaru. Když tedy melete na jednu nebo dvě kávy, jen mlýnek rozšroubujete a obsah překlopíte rovnou do filtru v páce. Je to rychlé, snadné a bez zbytečného rozsypávání kávy.

Když potřebujete nasypat kávová zrna do těla mlýnku, je to také snadné. Stačí trochu zatáhnout a víčko odklopit směrem nahoru. Nasypat zrnka a znovu přiklopit, mírně zatlačit. Mlýnek je vyroben precizně, vše do sebe perfektně zapadá.

Postřehy z používání

Snadná obsluha, jednoduché nastavení, rychlé a voňavé mletí, možnost překlopit rovnou do páky, viditelný namletý obsah, prostě samé dobré věci. Po více než měsíci každodenního opakovaného používání jsme zatím nenarazili na větší zádrhel.

Snad jen to, že káva někdy zůstane přilepená na okraji nádobky, protože je vyrobená z plastu a statická elektřina zafunguje. Ve výsledku je tedy někdy na lince trošinka rozsypané kávy, ale u kterého mlýnku by se to nestalo – včetně elektrických? Navíc u tohoto modelu jde vždy jen o minimální množství kávy, která na stěnách zůstane.

Závěrem několik poznámek k mletí kávy

Mletí kávy je obřad, který zvyšuje chuť na kávu i výsledný požitek z ní. Proto většího efektu dosáhnete ručním mletím. Jenže je to zdlouhavé, takže pokud se káva pravidelně připravuje pro více lidí, raději sáhněte po elektrice.

Že nemá smysl mlít kávu elektrickým mlýnkem s tříštivými noži, to víme asi všichni. Nože se přehřívají, kávu přepalují a navíc jsou zrna nasekaná (často i nerovnoměrně), nikoliv nadrcená. Prostě, výsledek nic moc. Jak se ale rozhodnout při výběru drtících kamenů v mlýnku?

Litinové kameny jsou jen dekorativní, pro styk s potravinami nebyly schváleny. Ocelové kameny se zahřívají a mohou přepálit kávu (při vyšších otáčkách elektrického mlýnku). Navíc jí mohou předat nepříjemnou kovovou chuť. Keramické kameny jsou ke kávě nejšetrnější, a to i v elektrických mlýncích jedoucích na plný výkon.

Video

Hodnocení

Vyber cenu na Heuréce

9.5 Total Score
Ruční mlýnek kávy Hario Mini Mill Slim

Ruční mlýnek kávy Hario Mini Mill Slim předčil naše očekávání. A to nejen v mletí. Velkou výhodu spatřujeme i v tom, že se hrdlo násypky vejde přesně do páky, takže manipulace s namletou kávou (když děláte 1 – 2 kafe), je opravdu snadná a pohodlná, čistá. Dokonce ani statické elektřiny se příliš obávat nemusíte, přestože násypka je plastová. Namletí na jedno silné kafe chce asi 50 otoček kličkou. U méně vypražené kávy je to o něco míň. Mletí je pohodlné a není k němu potřeba nijak velká síla.

Pro
  • keramické kameny
  • mlýnek lze kompletně rozdělat
  • 4 hrubosti namletí kávy
  • dobře se drží v ruce, sundavací klička
  • průhledná plastová násypka s piktogramy
Proti
  • vyšší cena
  • někdy v násypce zapracuje statická elektřina
User Rating: 5 (1 votes)
We will be happy to hear your thoughts

      Komentujte článek

      Obydlíčko