Hledej
Hledej

Laminátové desky – jak je čistit a udržovat?

Laminátové desky bývají odolnější a kvalitnější než lamino. Mají dokonale uzavřený povrch bez pórů a jsou velmi odolné vůči mechanickému poškození i mnoha chemickým látkám. Seženete je ve stovkách barev a imitací (včetně dekorů dřeva a jiných přírodních materiálů). Díky svým vlastnostem jsou hojně používané na podlahy, obklady stěn i výrobu kuchyňských pracovních desek. Jak se o ně starat, aby stále vypadaly jako nové?

Použijte:

  • vlhký hadřík
  • šetrné čisticí prostředky
  • prostředek na laminátové podlahy
  • líh na pálení, čisticí benzin nebo aceton

  Nepoužívejte:

  • agresivní čisticí prostředky pro domácnost
  • podlahové vosky a politury
  • abrazivní prostředky
  • vysavač bez nástavce na hladké povrchy

Jakýkoliv čistič nejprve vyzkoušejte na malém a málo viditelném místě, jestli nezpůsobuje poškození materiálu. Až poté ho použijte na celý nábytek. Při jeho použití se řiďte návodem od výrobce.  Zabráníte tak případnému poškození nábytku.

Jak se o laminát starat

Laminát nemá žádné spáry, je odolný vůči teplu i poškrábání a vyčistíte ho pouhým otřením vlhkým hadříkem. K nutnému čištění použijte šetrné čisticí prostředky, které neobsahují abrazivní částice. Nepoužívejte čisticí prostředky s nábytkovou politurou nebo voskem. Zanesli byste strukturu laminátu a vytvořili lepivou a nečistoty zachytávající vrstvu. Rozlité tekutiny ihned setřete.

Laminátovou podlahu je nejlepší čistit suchým mopem, případně použijte vysavač s nástavcem na hladké povrchy. V případě potřeby vytřete podlahu mírně vlhkou textilií. Nepoužívejte velké množství vody (na podlaze se nesmí tvořit loužičky). Většinu šmouh lze odstranit vhodným čističem (třeba ALEX čistič 2v1 na laminát, plovoucí podlahy za 90 Kč). Velmi odolné skvrny (třeba lak na nehty, fixy, ovocné a zeleninové šťávy) odstraníte pomocí trochy lihu na pálení, čisticího benzinu nebo acetonu.

Škrábance či malé praskliny na laminátové podlaze odstraníte pomocí opravářské sady (třeba Quick-Step za 1 200 Kč), která obsahuje tavicí nůž, čisticí hřeben a několik voskových bloků v několika barvách. Z nich namícháte přesně ten odstín, který potřebujete. Při větším poškození už musíte jedno či více prken vyměnit.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Menu