Jak na připáleniny

Připáleniny odstraňte solí, octem nebo zubní pastou. Vsaďte na osvědčené babské recepty

Znáte jistě situaci, kdy vrcholí příprava rodin­ného oběda, do toho zazvoní telefon a vy na chvíli ztratíte po­zornost. Vaříte a na­jednou za doprovodu nepříjemného zápa­chu pálíte. Podobná nehoda se vám může stát i při žehlení. Jídlo je obvykle na vyhození, ale někdy se dá ještě zachránit, stejně jako žehlené prádlo a oděvy. Připálený hrnec, pánev nebo žeh­ličku navíc musíte vyčistit.

Ostré předměty na odstranění připálenin raději odložte

Použití ostřejších kovových předmětů, drátků nebo špachtlí je pro kovové i keramické plochy velkým rizikem. Vsaďte proto raději na zkušenosti našich maminek a babiček. Moderní typy žehliček mají na­tolik nepřilnavé povrchy, že připečení látky je ob­tížné. Nerezový žehlicí plát se můžete pokusit vy­čistit několika způsoby.

Přiškvařený kousek látky se snažte od­stranit co nejdříve „za tepla“ tupou stranou nožíku. Pak dejte na hadřík trochu zubní pasty a jemně čistěte. Rozehřátou žehličkou můžete také přejíždět přes hadřík, namoče­ný do octa. Podložte si jej přitom ručníkem, abyste nezašpinili žehlicí prk­no. Stejně využijte jemně mletou sůl, nasypanou na hadru nebo novinách. U napařovacích žehliček dejte ale pozor, abyste ocet ani sůl nedostali do je­jích otvorů.

U moderních žehliček na experimenty s domácími zdroji raději zapomeňte. Čistěte je doporučenými přípravky. Speciální čisticí prostředek stojí kolem 40 Kč, ale zjistěte si, jestli se hodí právě pro ten váš typ. Při neúspěchu zajděte do autorizovaného ser­visu.

Nečistoty naleptejte vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů

Připálili jste jídlo na sporáku se sklokeramickou deskou? Nesahejte po ostrých předmětech a také nechte v šuplíku drátěnku na nádobí. Vezměte si houbičku se saponátem nebo speciální škrabku na keramický povrch. Nečistoty předem nalep­tejte i vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů. Obyčejný sporák vyčistěte opatrně tekutým pískem. Pokud to nepůjde, nalijte na skvrny ocet a nechte jej pár hodin působit. Pak si už vystačíte jen s houbičkou.

Připálený pekáč dobře vyčistíte vodou s octem. Nalijte ji do nádoby a zahřejte asi 15 minut, horká pára odmastí vše. Hrnec s nečistotou zasypte vrst­vou pracího prášku, zalejte jej asi do třetiny vodou a pár minut povařte. Připáleniny pak otřete houbič­kou na nádobí a hrnec dobře vymyjte octovou vo­dou. Nebude se vám tak do jídla míchat svěží vůně na praní.

Připáleninu odstraní i silný solný roztok, který přejde v hrnci varem

Urputně držící připá­leninu zkuste zlikvido­vat silným solným roz­tokem. Část nečistot odstraňte bez násilí mechanicky, nalijte do nádoby vodu a uveďte ji do varu. Postupně do vody nasypte klid­ně i kilo soli a neustále míchejte. Pak odstav­te asi na jeden den, poté znovu povařte. Nečistotu stáhněte plochou vařečkou a nádobí pak umyjte běžným způsobem.

Spálenina v kastrolu vás přestane zlobit s použitím rebarbory nebo šťovíku. Pokrájenou bylinu dejte do vody ve špinavém kastrolu, ohřejte ji a nechte působit přes noc. Babičky používaly také černý čaj s trochou soli, který nechaly v hrnci před mytím 24 hodin odstát. Výborně pomáhá i prací soda, roz­puštěná a převařená ve vodě. Stejně působí i kypři­cí prášek do pečiva, ale pozor, rád vykypí.

Den odstátý černý čaj s trochou soli je také dobrým likvidátorem připálenin

Pánve a hrnce babičky čas od času omyly horkým roztokem vody a sody na praní. Dělejte to také, ná­dobí bude jako nové. I starší nádobí se vám bude líbit, když je občas vytřete kašičkou z jedlé sody a vody. Od tuku špinavé obklady kolem sporáku pak umyjte nejlépe silným teplým roztokem sody a poté opláchněte octovou vodou.

Výborný čisticí koncentrát je soda s citronem a vodou

Šetrnější metody bez použití chemikálií vy­užijte i u připálené trouby. Smíchejte oby­čejnou jedlou sodu s citronovou šťávou a vodou a dostanete výborný čisticí kon­centrát. Dáte s ním do pořádku i mikrovlnku. Mastnotu na stěnách trouby uvolněte postupným ohříváním vody v misce, do které dejte pár koleček citronu i s kůrou. Nečistotu pak jen setřete houbič­kou nebo hadříkem.

Bez velké námahy zlikvidujete čerstvé připáleniny zahřátou solí. Těsto vám překypí například při pe­čení bábovky. Solí ihned vydatně posypte zasažené místo. Nechte troubu vystydnout, připálenou skvr­nu odstraňte kartáčkem a otřete mokrým hadříkem. Ušetříte si zdlouhavé drhnutí. Zajímavým tipem je Coca-Cola, která vám po zahřátí pomůže také od­stranit připečené zbytky v nádobách.

Nenechte v troubě mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat

Nejjednodušší pro udržování čisté trouby je nene­chat případnou mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat. Po vychladnutí ji proto důkladně vy­třete a nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Čerstvé připáleniny na stěnách a roštech potřete hadrem nebo houbičkou namočenou v octu. Rozehřejte pak troubu přibližně na 160 stupňů a po vychlad­nutí můžete snadno čistit. Pravidelně troubu myjte směsí horké vody a octa v poměru 1:1 s troškou sa­ponátu na nádobí.

Připálené jídlo vám pomůže „vyspravit“ mrkev, chleba nebo korková zátka

Připálené nádobí je otrava, ale co s připá­leným jídlem? Dušený pokrm v hrnci zkuste postavit na čtvrt ho­dinky do dřezu se stu­denou vodou. Jídlo pak dejte do čistého hrnce, chladový šok by měl pachuť odstra­nit. Pohltí ji i mrkev, korková zátka v sítku na koření nebo krajíc chleba. V čistém hrnci jídlo s těmito po­mocníky povařte. Nasají pach, proto je musíte po použití vyhodit.

Podle dalšího babského receptu vyklopte připále­né jídlo do nádoby a přikryjte ji mokrou utěrkou. Po pár minutách ji vyměňte a opakujte až do vymi­zení zápachu. Jen málo připálenou rýži vylepšete tím, že ji hned odeberte, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizí, stejně jako při krátkodobém pokrytí rýže v hrnci několika krajíci chleba.

Připálenou omáčku pečlivě sceďte a povařte v ní bramboru nebo bílý chléb

Častou nehodou je připálení omáčky, kterou musí­te přecedit do nového hrnce. Pachuť částečně zne­utralizujte bramborou nebo bílým chlebem, které v omáčce 10 minut povařte, sceďte a poté vyjměte.

Jak na připáleniny
Líbí se vám tu?
Obydlíčko