Jak na mastnotu

Tfuj, zase mám tak nepříjemně upatlané ruce. Čtěte 15 babských rad, jak na mastnotu v kuchyni

Kuchyně je místem gastronomického kouzlení, případně i klidného posezení při jídle. V drtivé větši­ně ale vaříte s menším či větším množstvím tuků, jejichž zbytky a vystřikující kapky třeba při smažení vám znepříjemňují život. Jak se mastnoty a zaschlého tuku nejlépe zbavíte? Použijte buď chemické přípravky z drogerií, nebo se spolehněte na recepty našich babiček.

Nepoužívejte hrubé houbičky, poškodíte čištěný povrch

Mastnota s nalepeným prachem je vaším největším kuchyňským nepřítelem. Dostane se totiž úplně všu­de, běžně vzniká při vaření a pečení a i v té nejčistší domácnosti se někdy objeví. Najdete ji na nábytku, držácích, ale i běžných kuchyňských spotřebičích. Při odstraňování mastnoty nepoužívejte hrubé houbičky, porušují čištěný povrch a další špína se přichytí mno­hem lehčeji.

Nejjednodušší je nastříkat například na zamaště­nou digestoř speciální přípravek na odstranění tu­kových povlaků. Nechte chvíli působit, poté vznik­lou emulzi setřete vlhkou žínkou a povrch osušte. Jeden z řady přípravků, Savo Kuchyně, půllitrová láhev s rozprašovačem vás přijde na 45 Kč, další známý prostředek Cif Nerez pak stojí zhruba od 70 do 100 Kč.

„Já doporučuji přípra­vek W5, je za pár ko­run a zaručeně umyje i zažranou mastnotu. Vyčistila jsem jím ce­lou linku v podnájmu, kde byl asi několik set let starý zaschlý olej. Není to takový ten „te­kutý písek“, takže se nemusíte bát použití na nerezu nebo smaltu,“ radí v jedné z internetových diskuzí čtenářka s přezdív­kou Dalida.

Lapačem tukové směsi s prachem jsou filtr a mřížka digestoře. Musíte ji rozmontovat, poté filtr vyper­te nebo vyměňte za nový. Mřížku nejlépe vyčistíte teplou vodou s přídavkem saponátu a trochy oby­čejného octa. Kovové filtry u moderních digestoří umyjete lehce i v myčce na nádobí.

Jak se nejlépe zbavíte mastnoty v kuchyni:

  • Sporáky omyjte, ještě za tepla, jemným mýdlem nebo jarem
  • Obklady otřete vlažnou vodou s prostředkem na nádobí
  • Nikde nepoužívejte ostré nástroje, šetřete kuchyňské povrchy
  • Dvířka u kuchyňský linek očistěte jednorázovými vlhkými ubrousky
  • Dřez se zbytky mastnoty umyjte prostředkem na nerezové povrchy, pak jej vysušte

Vyhýbáte se doma používání chemických příprav­ků, nebo jen prostě věříte starým receptům vašich babiček? Vezměte si na pomoc půlky vymačkané­ho citronu, případně přidejte trochu soli kvůli mír­nému zdrsnění plošek při čištění, a bez obav stírej­te špinavé spotřebiče či nábytek. Nakonec otřete i papírovou utěrkou. U některých povrchů buďte opatrní, kyselá šťáva je může poškodit.

Univerzálním čisticím prostředek je obyčejný kypřicí prášek do pečiva

Doslova univerzálním čisticím přípravkem téměř na všechno je kypřicí prášek za 10 Kč. Lehce se s ním zbavíte ulpělého tuku na kuchyňské lince, smaltovaném nádobí, rychlovarné konvici, případ­ně pračce vedle sporáku. Já dávám přednost spíš obyčejnému octu. Stojí kolem 12 Kč a používám jej vedle čištění kachliček za sporákem i na dřevěná kuchyňská prkénka nebo na vanu v koupelně.

Podle čtenáře a internetového diskutéra s přezdív­kou mosoj je kypřicí prášek návratem ke starým dobám. Jeho hlavní složkou je hydrogenuhličitan sodný a fosforečnan sodný.

„Látky, nad kterými by lidé ve volném prodeji ohr­nuli nos. Soda se vždy užívala jako odmašťovací a dříve i prací prostředek. Fosfáty byly hlavní slož­kou dříve používaných pracích prášků. Takže nic nového pod sluncem, obchodní mega názvy doká­ží lidské plémě dokonale zblbnout,“ míní mosoj. Počítejte s tím, že při vaření sem tam nějaká kapka tuku dopadne i na vás. Zapomně­li jste si při smažení uvázat kuchyňskou zástěru? Pomozte si opět s kypřicím práš­kem. Čerstvou skvrnu na oblečení posypte a nechte prášek 15 minut působit. Pak zasažené místo očistěte a omyjte.

Osvědčený prostředek proti mastným povrchům je roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1. Pro zvýšení účinnosti přisypte lžičku soli. Navlhčenou mastnou špínu pak postupně stáhněte buď hadří­kem nebo, nebo houbičkou na nádobí. Podobně na tuky zabírá i octová voda. Využijte také nejrůznější vlhčené čisticí ubrousky, balení stojí od 50 do 140 Kč.

Na mastnotu zabírá roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1 plus lžička soli.

Ať už se budete vrstvy mastnoty a špíny v kuchyni zbavovat chemickými nebo babskými prostředky, nikdy v ní nenechávejte dlouho „rašit nový život“. Všechny hospodyňky se shodují, že čím častěji na­vštěvujete kuchyňské výšiny a méně přístupné pro­story, tím lépe se nečistot zbavíte. Pak už vám jen zbude uvařit si kafíčko a v klidu si dát nohy na stůl.

Jak na mastnotu
Líbí se vám tu?
Obydlíčko