Vaření v moderní kuchyni vás bude bavit. Zařiďte si ji s logikou a přehledně

Kuchyně je jednou z nejvytíženějších místností v bytě. Rádi vaříte a sledujete, jak vašim strávníkům skvěle chutná? Moderní kuchyňský interiér vám umožní nejen opustit tradiční představu kredencí a obřích příborníků, ale i pojmout vaření jako zábavu. Naplánujte si logické uspořádání funkčních oblastí a zbytečně v kuchyni nepobíhejte a nepřenášejte suroviny. Získáte tím spoustu času.

Při vybavování kuchyně a jídelního koutu se orientujte podle typu vašeho bydlení. Současné trendy preferují kompaktní kuchyňskou linku v jednoduchých čistých liniích, a to včetně zabudovaných spotřebičů a chytře řešených skříněk na vše potřebné. Záleží jen na vás, zda si vyberete celou linku už hotovou nebo si ji necháte udělat na míru.

Pro uspořádání kuchyně platí pravidlo – umýt, nakrájet, vařit

Nezapomeňte, že chaos přeje nepříjemným chybám typu slaná káva. Dodržte při plánování kuchyně osvědčené pětizónové rozdělení pracovního prostoru. Snažte se o co nejkratší dráhy přesunu mezi zónami pro uchovávání potravin, jejich přípravu, uložení hrnců a pánví, uložení příborů i nádobí, čisticích prostředků a likvidace odpadu. Nejrozumnější cesta je od ledničky přes sporák k myčce.

V panelákové kuchyni oceníte nadstandardně vyřešené úložné prostory. Přizpůsobte je vašemu životnímu stylu. Podle toho, jak často vaříte, vyčleňte místo pro ukládání potravin. Praktickým pomocníkem v kuchyni je karusel, se kterým využijete rohy. Kvůli bezpečnosti nestavte sporák vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské linky.

Některá pravidla pro tvorbu moderní kuchyně

  • Pracovní desku pořiďte ve výšce vašich loktů, tedy asi v 90 cm.
  • Varnou desku navrhněte alespoň 40 cm od stěny, jinak narazíte nádobím do zdi.
  • Ze stejného důvodu dodržte vzdálenost 40 cm i mezi stěnou a dřezem.
  • Mezi dřezem a varnou deskou ponechte alespoň 60 cm pracovní desky.
  • Hloubku pracovní desky zajistěte alespoň 60 cm.

V moderních kuchyních uplatníte pracovní zóny v různých rovinách. Nejníže položené bývá varné centrum, abyste lehce dosáhli i na zadní plotýnky. Varnou desku nedávejte do rohu kuchyňské linky. Z obou stran totiž potřebujete při vaření minimálně 30 cm pracovní plochy na odkládání nádobí a potravin. Mezi dřezem a sporákem nechte ze stejného důvodu alespoň 60 cm místa.

Moderní kuchyňskou linku můžete mít s betonovou pracovní deskou, případně celou z exotických dřevin. Vyberte si i kombinace kovových, dřevěných, skleněných či kamenných prvků s různou povrchovou úpravou. Nebojte se sytých a výrazných barev. Podle východního učení feng šuej tím pomůžete rychlejšímu proudění pozitivní energie, která se projeví i v připravovaných pokrmech.

Otáčecí patrové zásobníky na poživatiny uspoří hodně místa

V kuchyni se neobejdete bez místa na uchování potravin. Ve starších bytech je zajišťovaly chladné spíže s okénky do světlíku, nyní je nahrazují potravinové skříně. Seženete je nejčastěji v šířce 40 cm s plánovaným objemem až 100 kg potravin. Skříň vybavte několika poličkami, drátěnými koši nebo plnými výsuvnými šuplíky.

Podle dostupného místa zvažte také zavěšení hrnců a pánví na stěně nebo na stropě. Použijte rošt s většími háčky, na drobnější kuchyňské náčiní poslouží rošt nad kuchyňskou linku s menšími, ale pevnými háčky. Nejčastěji se v kuchyních objevují tyče s volně posuvnými háčky, takzvané relingy. Kam s olejem, octem, nebo s kořením? Pořiďte si otáčecí patrové zásobníky a uspořte místo.

Občas používané nádobí dejte do zadních částí skříněk

Často používané nádobí nebo předměty uložte na snadno přístupná místa. Jen občas používané pekáče dejte do vysokých polic, do zadních částí skříněk, případně úplně mimo kuchyni. Skleněné nádobí pak uložte nejlépe poblíž dřezu a ledničky. Když uvolníte některou přihrádku nebo šuplík, nezapomeňte ji pečlivě vyčistit a zbavit drobečků, ušetříte si práci v budoucnu.

Věnujte se uložení poklic na hrnce a pánve. Zabírají hodně místa, jednou z možností je uložení do speciálních mřížek na vnitřních stranách skříněk. Pohromadě a přehledně je udržíte i ve velkých plastových kontejnerech s víkem. Čisticí prostředky, sůl i přípravky do myčky, stejně jako houbičky neb rukavice uložte do skříňky, nejlépe pod dřezem.

Zařídili jste si i menší panelákovou kuchyni podle posledních trendů? Napište do komentáře pod článkem, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Hodnocení čtěnářů
[Celkem: 0 Average: 0]
Obydlíčko