Vestavná trouba vám dokáže díky moderním funkcím ušetřit čas i peníze. Co všechno umí?

Při výběru nové trouby si dobře promyslete, co všechno od ní očekáváte. Nedejte jen na vnější design a cenu, ale vybírejte i podle toho, co všechno trouba dokáže. Netradiční barvy, matný povrch i nerez totiž mohou během chvíle vyjít z módy, ale šetření času a energií bude v kurzu stále. Požadavky na úsporu energií i času stráveného pečením a vařením se navíc budou postupem času spíše zvyšovat. Při nákupu se raději podívejte do nabídky prověřených výrobců a rozhodujte se podle recenzí a zkušeností ostatních lidí. Nejjistější je koupit troubu u autorizovaného prodejce, protože vám zajistí dobrý záruční i pozáruční servis a navíc vám poradí s výběrem.

Jak při pečení šetřit na energiích?

Jestliže chcete šetřit na energiích během vaření, tak jste si nejspíš pořídili indukční varnou desku. Dnes už můžete šetřit i během pečení, protože společnost Whirlpool uvedla na trh první horkovzdušnou troubu, která má indukční desku. Tu vložíte do trouby podobně jako klasický plech, postavíte na ni speciální indukční nádobu s pokrmem a troubu zapnete. Kombinací indukce a klasického grilu připravíte jakýkoliv pokrm až o 50 % rychleji. Výhodou je, že indukční desku můžete kdykoliv vyjmout a péct jako v klasické horkovzdušné troubě.

Moderní trouby umožňují až pětistupňové pečení, takže v nich připravíte i pět různých pokrmů naráz. Díky speciální distribuci tepla se nemusíte bát, že by se chutě či vůně pomíchaly, takže můžete péct sladké i slané pokrmy zároveň. Tím ušetříte čas i energii. Pokud má trouba funkci Ready2Cook nebo No Preheat, znamená to, že rozvodné systémy v ní distribuují teplo rovnoměrně od první minuty, takže nemusíte čekat na předehřátí trouby. Ušetříte tak asi 20 % energie a hlavně čas.

Ušetřete čas při úklidu a usnadněte si vaření

Čas ušetříte i díky funkci samočištění. Trouby se většinou čistí vysokou teplotou, a to pyrolýzou nebo horkou vodou/parou. V kombinaci se speciálními vnitřními povrchy jsou tyto funkce čím dál účinnější a ekologičtější, protože nevyžadují ani použití čisticích prostředků. Pyrolytická trouba se zahřeje na 500 °C a veškeré nečistoty, které jsou uvnitř trouby, se rozpadnou. Zbytky nečistot pak jednoduše setřete hadrem. Při čištění parou vložíte do trouby nádobu s vodou a spustíte příslušný program. Trouba se zahřeje a vytvořená pára vše vyčistí. Po skončení čisticího cyklu jen setřete zbytky nečistot.

Pokud se bojíte, že při pečení pokrm přesušíte, pořiďte si troubu s teplotními sondami. Senzor jednoduše zavedete do nejsilnější části masa či do těsta a tlačítkem navolíte požadovanou teplotu. Tu pak trouba automaticky udržuje a vy tak připravíte dokonalé maso či dezert, aniž byste museli teplotu sledovat. Trouby se 6. smyslem si pamatují vaše oblíbené volby a některé mají dokonce recepty uložené v paměti již od výrobce. Do trouby vložíte nádobu s požadovanými surovinami, zadáte jejich váhu a spustíte program. Trouba pak sama pohlídá teplotu i dobu přípravy místo vás.

 

Za pomoc s článkem děkujeme e-shopu Spotrebice-Whirlpool.cz, kde si můžete kvalitní vestavné trouby vybrat.

Které moderní funkce využíváte při pečení vy? Pište do komentáře pod článkem.

      Obydlíčko